Search

Ambitious project to build ‘landmark’ synagogue in Clapton Common given green light

PUBLISHED: 14:01 12 April 2018

An artist's impression of the synagogue. Picture: John Stebbing Architects

An artist's impression of the synagogue. Picture: John Stebbing Architects

Archant

An ambitious project to build a cube-like synagogue in Clapton Common was approved last week.

The scheme will see the current synagogue, formerly The Swan pub, demolished and replaced with a modernist three-storey structure.

Architects at John Stebbing are behind the ambitious plans, but the grill-effect on one side of the building has caused complaints from neighbours about the light leaking from the building.

Consequently, it has taken years of alterations to get approval for the project.

Councillors on the planning committee signed off the scheme on Wednesday night, though they did impose a number of conditions including the need for more detailed information on the lighting.

As well as neighbours, the Clapton Conservation Area Advisory Committe (CAAC) had raised concerns about lighting.

They said: “It is clear that the applicant is specifically intent on devising a landmark building whose prominence is to be highlighted through both design and lighting but this gives little regard to the appropriateness in this sensitive setting.”

The Bobov-45 community originally come from Bobowa, in present day Poland. Bobof-45 are an offshoot of the Bobof Hasidic community, the 45 referring to 45th Street in Brooklyn, New York, where their main synagogue is situated.

They took over the building in 2009 after the closure of The Swan.

The building has been around since about 1826 as a pub, and the building before that was said to be a coaching inn dating from the 18th century.

Architecturally, a report describes the new plans as “a simple, limestone clad building with a decorative, gold metal curtain feature wall to the principal southern elevation that creates a strong visual termination in views north along Clapton Terrace”.

It adds: “The feature wall comprises a bronze coloured anodised aluminium clad inner screen, which is punctuated by a series of tall arched windows in dark grey anodised aluminium.”

Hackney planning officers had recommended the report for approval before councillors agreed.

They wrote in their report: “The proposed building is of an appropriate scale and massing and the juxtaposition of old and new is seen as positive in this context.”


If you value what this story gives you, please consider supporting the Hackney Gazette. Click the link in the yellow box below for details.

Become a supporter

This newspaper has been a central part of community life for many years, through good times and bad, serving as your advocate and trusted source of local information. Our industry is facing testing times, which is why I’m asking for your support. Every single contribution will help us continue to produce award-winning local journalism that makes a measurable difference to our community.

Thank you.

Most Read

Most Read

Latest from the Hackney Gazette